HÄLSOPROGRAM FLEXITARIAN VIKTMINSKNING

Fem nycklar till en hälsosam livsstil

Det här är hälsoprogrammet för dig som vill äta gott med mer grönt och mindre kött, få mer energi i vardagen, sova gott och samtidigt gå ner i vikt på ett hållbart sätt.

Med effektiva mikrovanor, fem nycklar till en hälsosam livsstil - hälsosam mat, rörelse, återhämtning, resiliens och meningsfullhet guidar vi dig till bättre bättre.

Under programmets första åtta veckor får du råd och stöd av vår dietist. 

Använd gärna ditt friskvårdsbidrag!
Write your awesome label here.
Write your awesome label here.

Dags att leva blått?

Inspirationen till Healthy blue habits hälsoprogram kommer världens blå zoner, områden där man lever länge med hälsan i behåll.

Vi har tagit hit deras livs- och matfilosofi så att du kan leva och äta den på nordiskt vis. Vi kallar det för att leva blått.

Fem nycklar till hållbar hälsa 

De fem nycklarna bygger på forskningen av den hälsosamma livsstilen hos de vitala 100-åringarna i de blå zonerna.

1. Hälsosam mat

Slipp energidippar och sötsug.

2. Rörelse

Tänk nytt kring träning och rörelse. 

3. Återhämtning

Hantera stressen och hitta ny energi. 

4. Resiliens

Öka din motståndskraft.

5. Mål & mening

Hitta din ikigai och odla vänskap.

Det här får du!

 Textbaserad onlinekurs om de fem nycklarna

Evidensbaserad kunskap om hur du äter hälsosamt, får in mer rörelse i din vardag, tar hand om din återhämtning, stärker din resiliens och skapar meningsfullhet i livet. Avsnitten tar mellan 3-10 minuter att läsa. Varje del avslutas med ett quiz där du kan testa dina kunskaper. 

E-receptbok med 66 recept för veckans alla måltider

Vi tycker hälsosam mat ska vara god, hållbar och lättlagad. Du får näringsberäknade och recept där maten lagas från grunden med näringsrika råvaror. Recepten innehåller mycket grönsaker, men även ägg, mejeriprodukter, fisk, skaldjur och kyckling. Många rätter går att göra t ex mjölk-, laktos- eller glutenfria. 

Veckomenyer, inköpslistor & söndagsprepp

Detaljerade veckomenyer*, kostscheman söndagsprepp och inköpslistor för dagens alla måltider under två veckor. Från vecka 3 bygger du din egen veckomeny med vår vägledning och rätterna i receptboken.  Måltiderna är komponerade med omsorg om klimat och miljö. Du får även en säsongsguide och en guide för klimatsmarta matval. 

Nulägesanalys & habit tracker för mikrovanor

Med hjälp av nulägesanalysen kartlägger du ditt utgångsläge och vilka nya goda vanor du vill lägga till. Planera dina vanor och följ dina framgångar med hjälp av en habit tracker. Genom att metodiskt lägga till mikrovanor puttar du automatiskt ut många av de sämre och får snabba resultat.
Empty space, drag to resize

Kunskapsfördjupningar om vanliga hälsoutmaningar

Så hittar du balansen över dygnet - Perspektiv på processad och ultraprocessad mat - Så kan du bli av med uppblåst mage - Så balanserar du blodsockret - Genvägen till minskat sötsug - Så minskar du sockeintaget - Så hittar du det dolda sockret - Så hittar du andra sätt att söta. på. 
Empty space, drag to resize

Träningsprogram & träningsplaner 

Du får ett enkelt träningsprogram, förslag på träningsplan med olika intensitet och vägledning och tips på hur du kan komma igång med träningen. 

 Övningar för mer resiliens & meningsfullhet (ikigai!) 

Ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vad som är meningsfullt i livet. Med hjälp av kunskap och reflektionsövningar blir det lättare. 

Guide för bättre sömn och återhämtning i vardagen

Kunskapavsnitt om hur du tar hand om din återhämtning och din sömn. Här ingår ett avsnitt om hur koffeinet kan påverka oss. 

Stöd av leg. dietist och samtalscoach i åtta veckor

Frågor och funderingar? Under åtta veckor får du stöd av oss och vår leg. dietist och samtalscoach via mail. Vi hjälper dig gärna!
Alla råd och rekommendationer är evidensbaserade och följer bl a WHOs riktlinjer för god hälsa, de nationella rekommendationerna och den senaste forskningen om klimat och hållbarhet.

*Veckomenyerna och kostschemat i det här hälsoprogrammet ger ca 1650 kcal/dag. Det ligger några hundra kalorier lägre än de flestas energibehov och kan därför ge en hållbar viktminskning för de allra flesta. Om du har ett betydligt högre energibehov kan något av de andra programmen (ca 2000 kcal/dag) eventuellt passa bättre. Kontakta oss gärna på info@bluehabits.se för rådgivning.
Exempel på recept och verktyg som igår i hälsoprogrammet. 

Så funkar det!

Programmet är utformat som en textbaserad onlinekurs där du får tillgång till allt material på en gång och tar allt i din egen takt.

Du har tillgång till programmet i 6 månader från inköpsdatum.

Om oss

Vi har arbetat med hälsa, mat och hållbarhet i många år, men det först var när vi kom över forskningen om de blå zonerna och träffade de hälsosamma 100-åringarna som det blev tydligt för oss hur allt hänger ihop.

Att en god hälsa inte bara handlar om att äta bra mat och röra på sig utan även om återhämtning, resiliens och meningsfullhet. Vi har så mycket att lära och inspireras av hur de äter och lever i de blå zonerna och deras omsorg om varandra och naturen. En tanke föddes - tänk om vi kan göra Sverige till en blå zon?

Vi har skapat Healthy blue habits i syfte att hjälpa människor till hälsosamma och hållbara vanor, inspirerade av de blå zonerna. Alla råd och rekommendationer är fast förankrade i vetenskap och den senaste forskningen.

Vi vet att små steg i rätt riktning kan göra stor skillnad. Om vi ​​kan guida och inspirera dig att ta första steget mot en bättre hälsa är vi på rätt väg. Och vi vet att det ger ringar på vattnet. Den som mår bra inspirerar också sin omgivning att ta steg mot bättre hälsa.
Anne-Charlotte är en nyfiken dietist med lång erfarenhet av klinisk nutrition inom Life Science och livsmedelsbranschen.

Slutar aldrig fascineras av vad naturen ger oss och hur tätt sammanflätade maten och hälsan är. 

Anne-Charlotte Holmlöv

Emily har många års erfarenhet av hälsa och hållbarhet från livsmedelsindustrin och detaljhandeln. och har arbetat med bl a matinspiration och receptutveckling på Arla, Hemköp och Foodoki.

Älskar god mat, naturupplevelser och smarta genvägar.

Emily Grabe 

Write your awesome label here.

Tänk blått!

Vad har Sardinien gemensamt med Ikaria i Grekland, Nicoya i Costa Rica, Okinawa i Japan och Loma Linda, Kalifornien? Alla är blå zoner, områden där invånarna lever märkbart längre. Att man blir hundra år eller mer är inte ovanligt. Och inte bara det. Påfallande många av de äldre har hälsan i behåll och är aktiva långt upp i åren. Livsstilssjukdomar lyser med sin frånvaro.

Det finns några olika förklaringar, som till exempel att de som bor i de blå zonerna rör sig mycket, stressar mindre och har starka familjeband, nära  vänner och tydliga sociala nätverk. Och förstås: de äter sundare, med mycket grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter. 

Hälsoprogram flexitarian viktminskning - översikt

Vid specifika medicinska behov

Vi på Healthy blue habits kan inte ställa några medicinska diagnoser eller ge individuella medicinska råd. Vid frågor eller funderingar av medicinsk karaktär råder vi dig att kontakta din vårdgivare. Om du har någon sjukdom, skada eller medicinering som påverkas av olika livsstilsfaktorer som t ex mat eller fysisk aktivitet är det viktigt att du rådgör med din vårdgivare innan du gör större förändringar. 
Created with